02.08.1949.- 19.12.2021.

Božidar Tomorad

SVATKO JE ZA NJEGA IMAO NEKI SVOJ NADIMAK, SVATKO GA JE ZVAO DRUGAČIJIM IMENOM, ALI SVI SU GA VOLJELI. A KAKO I NE BI KAD JE TO BIO TAKO VELIK ČOVJEK. NASMIJAN, SPREMAN ZA ŠALU, BRIŽAN, JEDNOSTAVNO DOBAR.
ALI KAD BIH JA MORAO OPISATI U NEKOLIKO RIJEČI KAKAV JE ON BIO, OVE BI MI BILE DOVOLJNE: LJUBAV ZA SVOJE BLIŽNJE,
BRIGA I POŽRTVOVNOST. TA TRI POJMA SAŽIMAJU ŠTO JE BIO MOJ TATA MENI I MOJOJ OBITELJI.

OTKAD ZNAM ZA SEBE, ZNAM DA IMAM TATU I MAMU KOJI SU PAZILI I STREPILI NAD SVAKIM KORAKOM MENE I MOG BRATA I DA SU CIJELI SVOJ ŽIVOT PODREDILI NAMA. NEMA TAKVE RODITELJE SVATKO. MA NEMA IH NITKO. OBITELJ JE UVIJEK BILA GLAVNA I PRVA. TO JE UVIJEK BIO TEMELJ. TO JE BILO SVETINJA. SVE OSTALO JE BILO SPOREDNO.
A TATA JE BIO KAO SOKOL, UVIJEK PAZIO DO NAJSITNIJEG DETALJA ŠTO RADIMO, GDJE SMO, AKO SMO DOBRO. PRVO NA MENE I BRATA, A ONDA NA MOJU DJECU. PA KAD SU CURE HTJELE SAME ODŠETATI NA TRENING ILI NA ENGLESKI, EVO DEDE, POSKRIVEĆKI JE ON NJIH PRATIO. MAKAR BILO 200M OD DOMA, ALI DEDA JE UVIJEK MORAO PAZITI NA SVOJE CURE.

BIO JE PONOSAN I NA SVOJE ZAGORJE, SVOJU MARIJU BISTRICU. MORAŠ ZNATI OTKUD SU TI KORIJENI I NIKAD IH SE NE STIDJETI. JER AKO NE ZNAŠ OTKUD SI, NE ZNAŠ NI TKO SI. IAKO, IMAO JE ON PUNO PRIJATELJA OD SVUDA. NJEMU NIJE BILO BITNO TKO JE ODAKLE, NEGO KAKAV SI ČOVJEK. AKO SI BIO DOBAR I POŠTEN, ONDA JE TO NJEMU BILO DOVOLJNO.

ALI U TRENU JE OTIŠAO i SVE NAS IZNENADIO. ODJEDNOM GA VIŠE NEMA.
I BOLI TO JAKO. PRAZNINA U SRCIMA JE PREVELIKA. I ŽAL ZA ONIM ŠTO SAM MU MOŽDA JOŠ TREBAO REĆI. IAKO JE ZNAO. REKAO SAM MU JA TO, ALI ZA SVAKI SLUČAJ, DA ČUJE OPET.
NO, OSIM BOLI TU JE I PONOS. PONOS ŠTO MOGU REĆI DA SAM JA SIN BOŽIDARA TOMORADA. VELIKOG ČOVJEKA. I NADA DA ĆU JA BITI POLA TAKO DOBAR TATA SVOJOJ DJECI KAO ŠTO JE ON BIO MENI.
I SAD KAD JE NA NEBU, JA ZNAM DA BUDE ON I DALJE PAZIO NA SVE NAS, KAO UVIJEK. NI BOG GA TU NE BUDE ZAUSTAVIO DA ON NE POGLEDA NA SVOJE UNUKE. DA IH OPET NE OTPRATI BAR NA TRENING ILI ENGLESKI. SAMO DA VIDI AKO SU DOBRO DOŠLE. A VJEROJATNO BUDE NAM ŠAPNUO I KOJI SAVJET JER TO JE JAČE OD NJEGA.

I NA KRAJU, STARI MOJ, KAJ DA TI VELIM? AK SE GORE NEKAJ POKVARI ILI OLABAVI, AK TI ZATREBA KAKAV ŠERAF ILI ALAT, NAVRATI DO MENE U PUŠĆU. ZNAŠ DA NA TAVANU U GARAŽI IMAŠ SVEGA. BUDEMO NEKAJ SMISLILI SKUPA TI I JA, KAO NEKAD.

VOLIM TE I FALA TI NA SVEMU. POČIVAJ U MIRU TAJO MOJ.

or
section-b504bf6

Galerija Tomorad

section-9fc0463

Video sjećanja

section-615a2a9

Božidar Tomorad